Dowiedz się co to jest amarantus.

Amarantus od niedawna w wielu państwach odkryty na nowo i nazywanym jest zbożem XXI wieku.
Okazuje się , że nasiona amarantusa pod względem najwyższych składników odżywczych przewyższają pszenicę.
Od kilku lat uprawiany w Polsce, chociaż jest jeszcze mało nam znany.

Amarantus magazynuje w sobie wiele cennych składników mineralnych – zawiera fosfor, żelazo, wapń,  potas i magnez.
Dzięki dużej zawartości żelaza, dobrze wpływa przy leczeniu anemii,  zalecany jest również w diecie kobiet ciężarnych.
Zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia z dodatkiem amarantusa, zaspakaja dzienne zapotrzebowanie poziomu żelaza w naszym organiźmie.
Ponadto zalecany przy stosowaniu diet odchudzających, oraz osobom uprawiającym wyczynowo sport, uzupełniając niedobór żelaza i wapnia.
W nasionach amarantusa jest dużo cennych kwasów tłuszczowych, oraz duża zawartość błonnika, dzięki czemu pomaga regulować poziom cholesterolu, oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit.
Amarantus świetnie uzupełnia białko w diecie wegetariańskiej.
Stwierdzono, że w nasionach jest go więcej niż w mleku. Jest to białko bardzo dobrze przyswajalne, którego ilość podczas odpowiednich procesów technologicznych nie obniża się.

  Posiada takie substancje jak skwaleny opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym.

Wskazane jest stosowanie go w żywieniu osób z anemią, cukrzycą, miażdżycą, chorobom układu nerwowego, układu kostnego i krążenia.
Popping to preparowane ziarno amarantusa, którego można dodawać do sałatek, jogurtów, musli, oraz wypieków.

Zarówno amarantus jak i popping dostępny jest w sklepach ze zdrową  żywnością.

Wielka fanką amarantusa zostałam  od czasu kiedy otrzymałam go w prezencie od mojej siostry. Przywiozła mi również kawał pysznej szarlotki  z dodatkiem poppingu. I nie omieszkam się  z Tobą podzielić przepisem, a szczególnie dlatego, że wszystkie składniki zawarte w tej szarlotce są zupełnie zdrowe.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *