I znów proponuję danie z dużą ilością białka tym razem zwierzęcego. Będzie to kurczak w sosie curry. Jest to danie beztłuszczowe, a zatem dietetyczne.
Składniki:
– 1/2 kg. piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– 1/2 łyżeczki curry
– 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
– 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
– 400 ml gorącej wody
Wykonanie:
Po umyciu i osuszeniu mięsa kroimy go na małe paski, oprószamy obficie pieprzem i solą , a następnie odstawiamy na 15 min. Kiedy kurczak swoje odstoi wrzucamy go na dobrze rozgrzaną patelnię i obsmażamy z dwóch stron, aż zetnie się z wierzchu. Dopiero wówczas kurczaka mieszamy dodając pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę i curry. Zalewamy wrzątkiem dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 30 min. Kiedy mięso jest już miękkie wyłączmy grzanie . Do małej miseczki dodajemy jogurt mieszamy go z gorącą wodą, by się nie zważył. Tak przygotowany jogurt wlewamy do sosu i danie gotowe Ja podałam z ryżem basmati. Świetnie smakuje również z ciemnym ryżem, lub też z kluskami śląskimi. Wszystkim danie bardzo smakowało i pewnie będę przyrządzać go częściej.