Pasta z soczewicy i pieczarek

Tak bardzo mi zasmakowała soczewica, że zrobiłam kolejną potrawę i dzisiaj chcę się z Tobą podzielić przepisem.

Składniki:

– 1 szkl. soczewicy zielonej

– 1 duża cebula

– 5 średnich pieczarek

– 1 duży ząbek czosnku

– 2 łyżki masła

– tymianek

– sól, pieprz

Wykonanie:

Soczewicę  zieloną płuczę i namaczam na około 5 godz. Następnie wrzucam do osolonej wrzącej wody i gotuję 15 – 20 min.Masło rozpuszczam na patelni, wrzucam pokrojoną w dużą kostkę cebulę i pieczarki. Podsmażam, aż do odparowania wody. Do cebuli z pieczarkami dodaję odcedzoną soczewicę, jeszcze chwilę trzymam na ogniu, następnie dodaję wyciśnięty przez  praskę czosnek. Przyprawiam solą (ostrożnie ), pieprzem i tymiankiem. Można ją zmiksować blenderem będzie bardziej aksamitna, lub rozetrzeć na patelni drewnianą łyżką.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Świetnie smakuje z ciemnym pieczywem, lodową sałatą, kiszonym ogórkiem lub plastrem pomidora. Pierwszorzędna na śniadanie i bardzo zdrowa.

Możesz farsz wykorzystać do uszek, pierogów, oraz jako nadzienie do naleśników.  Ufam, że  ta pasta będzie częstym posiłkiem w Twojej diecie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *