Tak bardzo mi zasmakowała soczewica, że zrobiłam kolejną potrawę i dzisiaj chcę się z Tobą podzielić przepisem.
Składniki:
– 1 szkl. soczewicy zielonej
– 1 duża cebula
– 5 średnich pieczarek
– 1 duży ząbek czosnku
– 2 łyżki masła
– tymianek
– sól, pieprz
Wykonanie:
Soczewicę zieloną płuczę i namaczam na około 5 godz. Następnie wrzucam do osolonej wrzącej wody i gotuję 15 – 20 min.Masło rozpuszczam na patelni, wrzucam pokrojoną w dużą kostkę cebulę i pieczarki. Podsmażam, aż do odparowania wody. Do cebuli z pieczarkami dodaję odcedzoną soczewicę, jeszcze chwilę trzymam na ogniu, następnie dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiam solą (ostrożnie ), pieprzem i tymiankiem. Można ją zmiksować blenderem będzie bardziej aksamitna, lub rozetrzeć na patelni drewnianą łyżką. Świetnie smakuje z ciemnym pieczywem, lodową sałatą, kiszonym ogórkiem lub plastrem pomidora. Pierwszorzędna na śniadanie i bardzo zdrowa.
Możesz farsz wykorzystać do uszek, pierogów, oraz jako nadzienie do naleśników. Ufam, że ta pasta będzie częstym posiłkiem w Twojej diecie.