Pasztet cielęco – fasolowy

pasztet cieleco

Plusem  domowych  pasztetów  jest   przede  wszystkim fakt,  że  wiemy  co zawierają,  a  zatem  wiemy  co  jemy.  Pasztet  cielęcy z  dodatkiem  fasoli jest  dla  mnie  jednym  z najlepszych  jakie  dotychczas  jadłam.  Wytworny  w  smaku,  mało  tłuszczu,  dużo  białka  i  bardzo  zdrowy. Może  stanowić  dodatek  do  obiadu,  lub  jako  wędlinę  na półmisku  mięs  na  świątecznym  stole.

    Przepis:

– 0,5 kg. cielęciny

– 30 dkg. wątróbki  cielęcej

– 3 szkl. ugotowanej  fasoli

– 20 dkg. pieczarek

– 3 marchewki

– 1 pietruszka

– 1/2 selera

– 1 bułka graham

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła klarowanego

– 2 jajka

– kilka ziaren ziela  angielskiego

– 3 czubate łyżki posiekanej pietruszki

– sól  (  ja daję morską  )

 – pieprz

– zioła

Moje  zioła  zawierają : majeranek,  czarnuszkę,  oregano,  kolendrę,  kminek,  koper włoski,  bazylię,  cząber .  Wszystkie  zioła  mielę w młynku  do  kawy i  dodaję  do wielu potraw,  zup,  sosów –  rewelacja.

    Wykonanie :

Mięso zalać  wrzącą wodą , dodać  ziołowe  przyprawy,  gotować  około 20 min.   Następnie  dodać  wątróbkę,  warzywa  i  kolejne przyprawy  (  liść laurowy  i ziele  angielskie  ) ugotować  do  miękkości.  Ugotowane mięso,  wątróbkę,  warzywa  wyjąć  z  gorącego  wywaru i  namoczyć  w  nim grahamkę. Pieczarki  dusić do wyparowania  wody. Wszystkie  składniki  przekręcić  przez  maszynkę,  dodać  zeszkloną cebulę , czosnek,  jajka,  rozpuszczone klarowane  masło,  oraz  pietruszkę.    Dokładnie  wymieszać,  przyprawić   do  smaku   solą  i  pieprzem.   Wyłożyć  masę  do  foremki   keksówki,  piec   w  piekarniku  1 godzinę  w 180 st. C.  Jest  znakomity .  POLECAM

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *