
Obiad z piersi kurczaka nie jest niczym nowym. A co powiesz na filet z kieszonką? Myślę, że takim kotletem z niespodzianką sprawisz dużo radości swoim najbliższym.
Składniki:
– 5 średnich filetów z kurczaka
– 80 dkg świeżego szpinaku
– ser feta 200 g.
– 8 suszonych pomidorów ( odsączonych z oliwy ) – opcjonalnie
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła ( ja daję klarowane )
– sól ( morska )
– pieprz ziołowy
– słodka papryka
– oregano
Wykonanie:

Filety myjemy, ostrym nożem wycinamy w piersi „kieszonkę” na farsz. Następnie przygotowujemy nadzienie. Szpinak dusimy na maśle, dodajemy pokruszony ser feta, pokrojone suszone pomidory i wyciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec przyprawiamy jedynie pieprzem. Pamiętajmy, że ser jest słony, wiec nie musimy już solić. Gotowym nadzieniem wypełniamy kieszonkę i spinamy wykałaczką. Każdy filet oprószyć solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i oregano. Pieczemy na ruszcie w piekarniku w temp. 180 stopni około 30 min. bądź obsmażamy na grilowanej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO