Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą

Plate of sliced chicken roll stuffed with baked green peas on sackcloth. Country style.

Obiad z piersi kurczaka nie jest niczym nowym.  A co powiesz na filet z kieszonką? Myślę,  że takim kotletem  z niespodzianką sprawisz dużo radości swoim najbliższym.

    Składniki:

– 5 średnich filetów z kurczaka

– 80 dkg świeżego szpinaku

– ser feta  200 g.

– 8 suszonych pomidorów ( odsączonych z oliwy ) – opcjonalnie

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła ( ja daję klarowane )

– sól ( morska )

– pieprz ziołowy

– słodka papryka

– oregano

Wykonanie:

:)

Filety myjemy, ostrym nożem wycinamy w piersi „kieszonkę” na farsz.  Następnie przygotowujemy nadzienie.  Szpinak dusimy na maśle, dodajemy pokruszony ser feta, pokrojone suszone pomidory i wyciśnięty przez praskę czosnek.  Na koniec przyprawiamy jedynie pieprzem.  Pamiętajmy, że ser jest słony, wiec nie musimy już solić.  Gotowym nadzieniem wypełniamy kieszonkę i spinamy wykałaczką.  Każdy filet oprószyć solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i oregano. Pieczemy na ruszcie  w piekarniku w temp. 180 stopni około 30 min. bądź obsmażamy na grilowanej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.   SMACZNEGO