Białko jest materiałem budulcowym tkanek każdego żywego organizmu. Szczególnie dzieci i młodzież będące w fazie intensywnego wzrostu powinny spożywać odpowiednie ilości białka. Brak lub niedobór tego składnika w diecie są niebezpieczne także dla osób dorosłych. Organizm ludzki funkcjonuje najlepiej, gdy dostarcza się mu białek pozyskiwanych z różnych źródeł. Dlatego dobrze jest tak komponować posiłki , aby zawierały one zarówno elementy pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego . Jako przykład takiego posiłku polecam tę smaczną sałatkę.
Składniki:
– 1 szkl. soczewicy
– 2 rzodkiewki
– 2 średnie pomidory
– 2 jajka
– 1 sałata
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– sól ( morska lub kamienna )
– przyprawy ziołowe ( oregano, tymianek )
– natka pietruszki
– liść laurowy
Soczewicę zalej 3 szklankami wody dodaj liść laurowy i gotuj 25 minut, następnie odcedź i wystudź. Do przygotowanej salaterki wsyp soczewicę pokrojone w kostkę jajka, pomidory i rzodkiewkę. Sałaty nie należy kroić nożem , a zatem porwij w kawałki. Dodaj pozostałe składniki dopraw do smaku solą i przyprawami.