Sałatka z zielonej soczewicy

Białko jest materiałem budulcowym tkanek każdego żywego organizmu. Szczególnie dzieci i młodzież będące w fazie intensywnego wzrostu powinny spożywać odpowiednie ilości białka. Brak lub niedobór tego składnika w diecie są niebezpieczne także dla osób dorosłych. Organizm ludzki funkcjonuje najlepiej, gdy dostarcza się mu białek pozyskiwanych z różnych źródeł. Dlatego dobrze jest tak komponować posiłki , aby zawierały one zarówno elementy pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego . Jako przykład takiego posiłku polecam tę smaczną  sałatkę.

  Składniki:

– 1 szkl. soczewicy

– 2 rzodkiewki

– 2 średnie pomidory

– 2 jajka

– 1 sałata

– 2 łyżki oleju sezamowego

– 1 łyżka octu jabłkowego

– sól ( morska lub kamienna )

– przyprawy ziołowe ( oregano, tymianek )

– natka pietruszki

– liść laurowy

Soczewicę zalej 3 szklankami wody dodaj liść laurowy i gotuj 25 minut, następnie odcedź i wystudź.  Do przygotowanej salaterki wsyp  soczewicę pokrojone w kostkę jajka, pomidory i rzodkiewkę. Sałaty nie należy kroić nożem , a zatem porwij w kawałki. Dodaj pozostałe składniki dopraw do smaku solą i przyprawami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *