Znakomity przepis na szybki i lekki majonez

Majonez bardzo często gości na naszych stołach. Dodajemy go do jajek, różnego rodzaju sałatek, ale też i do wędlin. Kupiony w sklepie nie należy do zdrowych chociażby dlatego , że zawiera chemię. Nigdy nie wpadłabym na pomysł zrobienia majonezu z serka wiejskiego i gotowanych jajek bez oleju. Przepis ten dostałam i bardzo przypadł mi do gustu. Uwielbiam go szczególnie w sałatce jarzynowej. Jest rzeczywiście lekki, jednak każdy indywidualnie musi go sobie „dosmaczyć „

   Składniki:

–  1 serek wiejski 200 g.

– 1 jajko

– 1/2 łyżeczki musztardy

– 1 łyżeczka octu jabłkowego ( własnej produkcji )

– sól morska

– pieprz

– szczypta cukru trzcinowego

Serek wraz z ugotowanym ciepłym jajkiem zmiksować blenderem,  Miksować około 15 min. aż majonez otrzyma konsystencję gęstej śmietany i nie będzie wyczuwalna ani jedna grudka. Wówczas dodać poszczególne składniki i jeszcze miksować parę minut.   Zapomniałam dodać, że należy odsączyć od serka śmietankę , którą dodamy pod koniec miksowania. Bazą są wyżej wymienione składniki, ale możemy również dodać czosnek, jogurt czy też zioła prowansalskie i otrzymamy sos do ulubionej sałatki.

Bardzo jestem ciekawa Twojego   WOW

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *