Majonez bardzo często gości na naszych stołach. Dodajemy go do jajek, różnego rodzaju sałatek, ale też i do wędlin. Kupiony w sklepie nie należy do zdrowych chociażby dlatego , że zawiera chemię. Nigdy nie wpadłabym na pomysł zrobienia majonezu z serka wiejskiego i gotowanych jajek bez oleju. Przepis ten dostałam i bardzo przypadł mi do gustu. Uwielbiam go szczególnie w sałatce jarzynowej. Jest rzeczywiście lekki, jednak każdy indywidualnie musi go sobie „dosmaczyć „
Składniki:
– 1 serek wiejski 200 g.
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżeczka octu jabłkowego ( własnej produkcji )
– sól morska
– pieprz
– szczypta cukru trzcinowego
Serek wraz z ugotowanym ciepłym jajkiem zmiksować blenderem, Miksować około 15 min. aż majonez otrzyma konsystencję gęstej śmietany i nie będzie wyczuwalna ani jedna grudka. Wówczas dodać poszczególne składniki i jeszcze miksować parę minut. Zapomniałam dodać, że należy odsączyć od serka śmietankę , którą dodamy pod koniec miksowania. Bazą są wyżej wymienione składniki, ale możemy również dodać czosnek, jogurt czy też zioła prowansalskie i otrzymamy sos do ulubionej sałatki.
Bardzo jestem ciekawa Twojego WOW