Jagody Goji

Owoce goji są znane ludzkości od 2500 lat. Ich niezwykłe prozdrowotne właściwości są cenione w chińskiej medycynie naturalnej.

Większość ziołowych suplementów z tego regionu posiada w swoim składzie ekstrakt z jagód goji.

Sami Chińczycy oddają im co roku hołd w kilkudniowym festiwalu. Zarówno nasiona goji,
jak i suszone owoce, są niekwestionowanym hitem na rynku zdrowej żywności oraz środków na odchudzanie. Często są nazywane “czerwonymi diamentami Wschodu” i zyskały rangę “superżywności”. Jakie są ich właściwości?
Dlaczego warto je spożywać?

suszone jagody goi

Owoce goji

Lycium chinense to łacińska nazwa wiecznie zielonego krzewu, pochodzącego z południowo - wschodniej Europy i Azji. Jego oficjalna polska nazwa to kolcowój pospolity lub szkarłatny. Jest spokrewniony z chińską wilczą jagodą, lecz nie ma nic wspólnego z naszymi, rodzimymi wilczymi jagodami, które - jak wiadomo - są trujące. Nazwa jagody goji, prawdopodobnie wywodzi się z obszaru Gojal, gdzie krzew ten dawał niezwykle obfite plony. Ze względu na swoją konsystencję i wygląd, jagody przypominają popularne rodzynki, jednak smak ich jest słodki z odrobiną pikantnej nutki.

Tradycyjnie, w kulturze Chin, owoce goji spożywane są na surowo bądź dodawane do zup lub herbaty. Szeroko wytwarzane są z nich ekstrakty o płynnej konsystencji lub tabletki pomagające w odchudzaniu, np. GojiBerry500. Ludy zamieszkujące Państwo Środka stosują owoc goji podczas chorób serca, wątroby, płuc, dolegliwościach reumatycznych oraz w celu obniżenia poziomu cukru we krwi. Twierdzą, że długotrwałe spożywanie owoców goji daje zdrowie i wigor przez wiele lat. Badania nie wykazały niebezpieczeństwa podczas jedzenia tych jagód. Powszechnie wiadomo, że spożywane w nadmiernej ilości owoce i nasiona goji mogą obniżyć ilość glukozy we krwi. Istnieją doniesienia, iż substancje czynne wchodzące w skład tych jagód, prawdopodobnie reagują z niektórymi lekami na cukrzycę oraz środkami stosowanymi podczas występowania zakrzepicy oraz chorób układu krążenia.


Najlepsze Tabletki na Odchudzanie z Jagód Goji

African Mango 900 
pozwolił mi schudnąć
15 kg w ciągu 4 miesięcy.

Właściwości Jagód Goji

Jagoda goji uważana jest przez wielu swoich zwolenników za “superfood”, czyli żywność charakteryzująca się szczególnymi właściwościami odżywczymi oraz zdrowotnymi.

Jest to źródło wielu witamin, w tym: witaminy C, żelaza, selenu, substancji z grupy B (B1, B2, B6) oraz cynku.

Suszone jagody goji, poprzez wysoką koncentrację polisacharydów oraz włókna pokarmowego (błonnika), wspomagają układ immunologiczny, poprzez ułatwianie zasiedlania jelita grubego przez pożyteczne mikroorganizmy. Jagody goji właściwości swoje zawdzięczają antyoksydantom, które w nich występują. Dzięki temu zmniejsza się stres oksydacyjny w komórkach, chroniony jest materiał genetyczny oraz spowolniony jest  proces starzenia się organizmu. Dzięki tym cechom, owoce i nasiona goji nazywane są często jagodami młodości lub długowieczności. Niektórzy entuzjaści twierdzą, iż owoc goji pomaga zregenerować wątrobę i nerki.

Nasiona Goji na lepszy Wzrok i Wątrobę

Zeaksantyna to karotenoid odpowiedzialny za czerwonopomarańczowy kolor jagód goji (stanowi ona od 30 do 70 procent ogólnej zawartości karotenoidów w tych owocach). Zawierają one również luteinę, która wraz z zeaksantyną ma właściwości antyoksydacyjne i chroniące siatkówkę ludzkiego oka przed uszkodzeniami i degeneracją spowodowaną wiekiem. Zdolność ta wynika z pozbywania się wolnych rodników przez te substancje. Brak odpowiedniego poziomu luteiny i zeaksantyny w diecie może doprowadzić do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.

Ludy Tybetu od niepamiętnych czasów korzystają z dobrodziejstw, które oferuje krzew goji. Wierzą, że pomaga oczyścić wątrobę z toksyn oraz usprawnić jej działanie i trawienie. Te właściwości zostały wzięte pod lupę przez naukowców, którzy badali wpływ owocu goji na wątrobę myszy. Z obserwacji wynika, że kompleks polisacharydów hamuje oksydacyjne uszkodzania wątroby, które powoduje dieta bogata w tłuszcze. 

Właściwości antynowotworowe

Krzew goji wytwarza owoce, które są dostatecznie dobrym źródłem białka. Zawierają one 18 aminokwasów, co w świecie roślin jest przyzwoitym wynikiem. Jagody są zasobne w węglowodany i zdrowe tłuszcze, ponieważ znajdziemy w nich pięć różnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzaju omega 6. Są one uznane na całym świecie ze względu na czynniki poprawiające pracę mózgu oraz układu nerwowego. Dzięki nim wytwarzane są hormony.

Związki polifenolowe, których największą część stanowią flawonoidy, również wchodzą w skład jagody goji. Opinie na ich temat w większości są pozytywne, lecz uwagę naukowców skupiły domniemane właściwości antynowotworowe tych owoców. Za najcenniejszą substancję biologicznie czynną, którą posiadają owoce i nasiona goji, uważa się rozpuszczalny w wodzie kompleks polisacharydowy - LBP (Lycium Barbarum polysaccharides).

W wynikach wielu analiz wykazano, że posiada on działanie stymulujące układ immunologiczny, cechy bardzo skutecznego przeciwutleniacza oraz czynnika przeciwnowotworowego. Analizy laboratoryjne nad kompleksem LBP wykazują, że związek ten ogranicza wzrost ludzkich komórek nowotworu żołądka (komórki linii (MGC - 803 oraz SGC - 7901), raka okrężnicy (linia komórkowa SW480 oraz CACO - 2) oraz płuc. Te niezwykłe właściwości są spowodowane tym, że związek LBP zwiększa śmierć komórek nowotworowych (apoptoza).

Kompleks polisacharydowy uniemożliwia również rozwój nowotworu prostaty i w skuteczny sposób hamuje rozrost komórek raka piersi (testy kliniczne wykonywano na komórkach linii MCF - 7). Podczas obserwacji komórek ludzkiego wątrobiaka (linia QGY7703), które zostały wystawione na działanie polisacharydów z jagody goji zauważono, iż hamują one możliwość proliferacji (wzrostu liczby komórek).

Czy jagody goi ułatwią odchudzanie?

owoce goi

Nasiona goji i ich owoce są obiektem zainteresowań ludzi pragnących zmniejszyć procentową zawartość tłuszczu w swoim organizmie. Ze względu na to, iż są prawdziwą bombą witaminową, poprawiają działanie organizmu, przyspieszają metabolizm i działają detoksykująco. Są bogatym źródłem włókna pokarmowego, który będzie pomagał zwiększyć motorykę i perystaltykę jelit. Substancja ta działa wypełniająco, przez co wydłuża uczucie sytości. 

Jak jeść jagody goi żeby schudnąć?

Jagody goji najlepiej spożywać w postaci suplementów, które zawierają skoncentrowany skład i więcej substancji aktywnych, niż suszone owoce. Należy pamiętać, że klucz do sukcesu leży w regularnym, codziennym spożywaniu owoców goi i warto dodawać je do jogurtu lub koktajli owocowych.

tabletki czarno białe

Opinie lekarzy i naukowców 

Podczas wielu badań grupy związków polisacharydowych, które zawierają suszone jagody goji, udowodniono, iż stymulują one namnażanie komórek beta trzustki. Wpływa to pozytywnie na zwiększenie wrażliwości tkanek obwodowych na glukozę, polepszając jej wychwytywanie z krwi.

Z badań przeprowadzonych na zwierzętach wynika, że podawanie kompleksu LBP może polepszyć gospodarkę cukrów u osobników cierpiących na cukrzycę (zmniejszenie hiperglikemii). Dodatkowo zauważono, że substancje zawarte w owocach, które nam daje krzew goji, pomagają zwiększyć wrażliwość organizmu na insulinę (zmniejszenie insulinooporności). Zawierają one również cyperon, czynnik pozytywnie wpływający na pracę układu sercowo - naczyniowego i ciśnienie tętnicze.

Suszone jagody goji posiadają w sobie betainę, związek, z którego powstaje cholina, działająca przeciw chorobom serca. Substancje aktywne i duża zawartość witaminy C, które tworzą owoc goji, obniżają cholesterol. Informację tę potwierdzają obserwacje szczurów z hiperlipidemią. Zauważono, że grupa gryzoni, którym podawano suszone jagody goji, cechowała się obniżonym poziomem trójglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz frakcji LDL, tzw. “złego cholesterolu”, w surowicy krwi.

Tabletki GojiBerry500

Na rynku istnieje wiele produktów, które pomagają podczas walki z nadprogramowymi kilogramami. Niewiele z nich jest jednak bezpiecznych i przede wszystkim skutecznych. Suplement GojiBerry500 to profesjonalny środek kompleksowo wspomagający odchudzanie.

Silnie skoncentrowany ekstrakt z jagody goji na odchudzanie to niezawodna dawka antyoksydantów, które wzmacniają i odmładzają ciało. Pomogą one podczas utleniania kwasów tłuszczowych zgromadzonych pod postacią tkanki tłuszczowej. Owoce goji polepszają pracę wątroby, przez co jest ona w stanie zneutralizować większą ilość trójglicerydów (tłuszczu). Przez to efekty diety i ćwiczeń są zwiększone, a Ty cieszysz się smukłą i piękną sylwetką.

Suszone jagody goji w formie silnego ekstraktu zawierają również wysokie ilości włókna pokarmowego (błonnika), który jest sprzymierzeńcem podczas walki z opornym tłuszczem. Wzmaga uczucie sytości na dłużej, przez co pochłaniamy mniejszą ilość kalorii. Wypracowany w ten sposób deficyt kaloryczny, zmusza organizm do korzystania z materiałów zapasowych, zgromadzonych w adipocytach - komórkach tłuszczowych.

Suplement GojiBerry500 to skuteczny środek, oparty o naturalne i przebadane czynniki wspomagające spalanie zbędnych kalorii. Spożywany regularnie, pomoże osiągnąć Ci upragnioną wagę i smukłą, wysportowaną sylwetkę.