Zielona Kawa 

Mielona zielona kawa, pod postacią naparu lub tabletek, zyskała wielki rozgłos w świecie suplementów prozdrowotnych oraz środków wspomagających odchudzanie. Jest postrzegana jako zdrowa alternatywa dla kawy czarnej, palonej.
Jej dobroczynne właściwości zostały naukowo udowodnione, a wszędzie można zauważyć na jej temat pozytywne opinie.

Zielona kawa to ziarna, które w procesie obróbki, nie zostają palone. Brak tego procesu zachowuje najważniejsze substancje czynne, które zawiera ta roślina. Ziarna tego krzewu wspomagają uzyskanie pięknej figury i odmładzają. Potrafią ustrzec nas przed wieloma chorobami i polepszają samopoczucie. Posiadają cechy chroniące nasz organizm przed nowotworami. Zawarta w nich kofeina pobudza, odświeża i podwyższa metabolizm. Zielona kawa w tabletkach czy napar? Jakie posiada właściwości ta roślina i dlaczego jest tak ceniona?

sypanie kawy zielonej

Mielona Zielona Kawa 

Ta ciesząca się opinią odchudzającego suplementu roślina należy do rodziny marzanowatych. Łacińska nazwa rodziny kawowców to Coffea L. Jest to wiecznie zielony krzew, który osiąga pokaźne rozmiary. Rośnie bowiem od 4 do 7 metrów w górę. Naturalny obszar występowania zielonej kawy to tereny międzyzwrotnikowe. Krzewy kwitną, wydając małe, białe pąki kwiatowe, z których powstają owoce. Są to duże, mięsiste jagody, które podczas procesu dojrzewania zmieniają kolor od czerwonego, poprzez żółty, na purpurowym kończąc. Są one następnie zbierane, łuskane, a ziarna - w zależności od przeznaczenia - poddawane obróbce. Istnieje wiele odmian kawowca. Różnią się one aromatem oraz mocą. Zawartość substancji czynnych jest uzależniona od warunków, w których rośnie zielona kawa. Cena za ten surowiec również zależy od wielu czynników.

Kawa zielona mielona powstaje bez procesu palenia. Dzięki temu wszystkie związki czynne zostają zachowane. Należy pamiętać, że większość substancji aktywnych biologicznie jest niezwykle delikatnych. Wystarczy wzrost temperatury otoczenia do 40 stopni Celsjusza, aby ich struktura przestrzenna uległa zmianie lub po prostu się rozpadła. Doprowadza to do zmniejszenia poziomu ich aktywności, a co za tym idzie, obniżenia wartości prozdrowotnych tych ziaren.

Kawa, a zwłaszcza ta zielona, posiada wiele molekuł o silnym działaniu biologicznym. Mowa tutaj o kofeinie oraz przeciwutleniaczach. Właśnie przez te substancje zalecana jest zielona kawa na odchudzanie. Zmienia ona metabolizm węglowodanów, pomagając zwiększyć korzystanie organizmu z tłuszczu. Dodatkowo inne cechy, o których mowa będzie później, będą wpływały na obniżenie poziomów glukozy we krwi, trójglicerydów oraz cholesterolu. Poprzez unieczynnianie wolnych rodników, polepsza działanie naszego organizmu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób takich, jak: choroba Parkinsona lub Alzheimera. Powoduje odtrucie naszego ciała i zmniejsza ilość akumulacji metali ciężkich.

Najlepsze Tabletki z Zieloną Kawą - Green Cofee Plus

Green Coffee Plus 
pozwolił mi schudnąć
15 kg w ciągu 4 miesięcy.

Efekty stosowania Zielonej Kawy

testimonial agnieszki

"

Agnieszka, 23 l.

„Zielona kawa pomogła mi schudnąć w połączeniu z systematycznością”

Nie powiedziałabym o sobie, że jestem gruba, bez przesady. Ale wiadomo, każda dziewczyna woli nosić rozmiar S niż M. Ja też tak wolę, szczególnie, że szukam miłości życia i chciałabym już wyjść za mąż i w ogóle.

Tak się zawsze niby odchudzam, a niby nie. Ogólnie to słomiany zapał. Ale też nie jestem z tych naiwnych, co widzą jakąś reklamę, że kobieta schudła 20 kg w miesiąc i w to wierzą i kupują. Wiem, że takie oferty to robią ludzi w konia i że firmy, które się tak reklamują, to mają siedziby gdzieś za granicą, żeby nie mieć problemów z prawem w Polsce.

Zieloną kawę zaczęłam używać po podpowiedzi mojej kuzynki, która studiuje dietetykę. Powiedziała, żebym używała takiej w saszetkach zamiast zwykłej, czarnej i sama zobaczę, co się wydarzy. Stwierdziłam, że co mi zależy. No i co mogę powiedzieć...

Smakowo to porażka. Lubię smak czarnej kawy, lubię ją sobie wypić na przerwie w zajęciach a zielona mi psuje tę przyjemność. Ale pozostałe zadania kawy parzonej spełnia, czyli daje przysłowiowego kopa. Roznosi mnie energia, dużo się chce i już wiem, że jak wypiję tę zieloną kawę po 18, to rozrabiam do północy. To się przydaje i przy nauce, i na imprezach.

A z chudnięciem nie działo się nic przez ponad miesiąc. Ale już zrozumiałam, dlaczego, bo po prostu mi się ułożyło w głowie, że skoro biorę zieloną kawę na odchudzanie, to mogę więcej jeść. No to kurde nie miałam jak chudnąć. A ja nie zamierzam ćwiczyć, nie lubię, nie zmuszę się i koniec. Ale jak zaczęłam uważać na to, co jem, przestałam jeść białe pieczywo i smażone, to waga pięknie spadła na łeb na szyję, bo aż 6 kilogramów w 5 tygodni. I to bez jakiś chemicznych wynalazków, czy liczenia kalorii. Bez zielonej kawy ten spadek byłby gdzieś tak o połowę mniejszy. Tak naprawdę wszystko się da, a dla dobrych efektów liczy się systematyczność i zdrowy rozsądek.


Agnieszka Matwiejczuk bloggerka

Napar sporządzony z ziaren kawowca jest znany już od dawna. Ma właściwości odświeżające, pobudzające oraz zmniejszające zmęczenie. Kofeina, bo ona odpowiada za te cechy, występuje w znacznych ilościach w owocach kawy. Jest ona również szczególnie pomocna podczas zmniejszania procentowej ilości tkanki tłuszczowej.

Podnoszące metabolizm właściwości zielonej kawy zostały udowodnione naukowo. Dzięki niej możliwe jest zwiększenie wydolności układu mięśniowego oraz nerwowego podczas aktywności fizycznej. Im dłużej ona trwa, tym lepiej nasze ciało korzysta z materiału zapasowego, który jest zgromadzony pod skórą. Istnieją pogłoski, iż kofeina polepsza regenerację mięśni po treningu. Nie można znaleźć na ten temat wiarygodnych materiałów naukowych.

zielona kawa ziarna

Wspomniane wcześniej antyoksydanty, zaliczane są do grupy kwasów fenolowych, które posiada zielona kawa. Opinie na ich temat są niezwykle przychylne. Wielu naukowców popiera spożywanie tego napoju, oczywiście w odpowiednich ilościach.

Spośród przeciwutleniaczy w ziarnach kawowca dominują kwas kawowy oraz chlorogenowy (połączenie kwasu kawowego z chinowym). Cząsteczki kwasu kawowego są nazywane inhibitorami chorób nowotworowych. Jest to związane z ochronnym działaniem tych substancji na materiał genetyczny. Kwas kawowy nie dopuszcza do uszkodzenia DNA, które jest spowodowane wolnymi rodnikami. Jego cechy pozwalają również na walkę z bakteriami, które mogą być chorobotwórcze.

Kawa zielona mielona jest źródłem kwasu chlorogenowego, który ma duże znaczenie podczas chemoprewencji różnych rodzajów raka. Jego właściwości rozszerzają naczynia krwionośne i odpowiadają za zmniejszenie poziomu cukru we krwi. Naukowcy badający cechy tego związku chemicznego zauważyli, iż działa on przeciwzapalnie i żółciopędnie. Kwas kawowy oraz chlorogenowy są pochłaniają wolne rodniki. Związki te będą również czynnikiem wiążącym metale ciężkie. Jak powszechnie wiadomo, są one szkodliwe, a postępująca degradacja środowiska i przemysł sprawiają, że do naszych ciał trafia ich coraz więcej.

Gugliucci i jego współpracownicy dowiedli, że dostarczamy aż osiem izomerów kwasu chlorogenowego, gdy w naszym jadłospisie gości zielona kawa. Opinie, jakie można wyszukać w literaturze naukowej dowodzą, że zielona kawa zmniejsza proces próchnicy w jamie ustnej człowieka. Kofeina, kwas chlorogenowy i trygonelina, ochraniają powierzchnię zębów przed kontaktem z bakteriami.

Wolne rodniki to cząsteczki posiadające niesparowane elektrony. Powstają podczas rozpadu wiązań chemicznych, który jest wynikiem działania metabolizmu komórkowego. Wolne rodniki tlenowe, które są produktem ubocznym trawienia i powstawania białek, lipidów i węglowodanów, są głównym czynnikiem degradującym nasz organizm. Niszczą nasz materiał genetyczny i uważa się, iż te cząsteczki są odpowiedzialne za proces starzenia się. Dlatego bardzo ważne jest, aby dostarczać wraz z pożywieniem właściwej ilości antyoksydantów, które wspomagają procesy regeneracji organizmu. Rolą antyoksydantów jest usuwanie nadprogramowej ilości wolnych rodników, przez co działanie całego ustroju ulegnie poprawie.

Porównanie gatunków kawy

Gatunki kaw, które dominują na światowym rynku, to arabica oraz robusta. Stanowią od 40 do 60 procent globalnej produkcji. Oczywiście oprócz nich są inne, równie wspaniałe odmiany, takie jak: liberica, excelsa.

Caffea arabica jest uznawana za delikatny szczep o cenionym aromacie. Największe plantacje arabiki znajdują się w Kolumbii, Brazylii, Meksyku, Kostaryce, Bliskim Wschodzie oraz Indiach. Jest niesłychanie wymagająca co do procesu uprawy, jednak daje plon przez cały rok. Według wielu, jej niesamowity smak i zapach sprawia, że uważana jest za najlepszy gatunek kawy na świecie. Zawiera o połowę mniej kofeiny niż jej kuzynka - robusta. Stężenie związków lipidowych i cukrów w odmianie arabica jest natomiast wyższe niż w tej drugiej odmianie.


Caffea robusta hodowana jest na Wybrzeżu Kości Słoniowej, Indonezji Zairu oraz Angoli. Jest o wiele prostsza w uprawie, odporniejsza na okresowe susze oraz choroby w porównaniu do odmiany arabica. Wyższa zawartość kofeiny sprawia, że jest bardziej gorzka w smaku. Jej zbiory przeznaczone są do wyrobu kaw rozpuszczalnych oraz gorszych mieszanek kawowych.

Cena

Poziom substancji czynnych nie jest wartością stałą i jest ona zależna od warunków, w których dojrzała zielona kawa. Cena jest również różna w zależności od warunków uprawy, lokalizacji oraz procesu produkcji. Najdroższe ziarna kawy pochodzą z odchodów zwierząt, które podczas procesu trawienia zostały wydobyte z owoców kawowca.

Według badań naukowych kawa robusta posiada więcej kofeiny oraz związków z grupy antyoksydantów w porównaniu do gatunku arabica. Zawartość tych związków jest różna w zależności od warunków hodowli oraz kraju, z którego dane ziarna się wywodzą.

Właściwości przeciwnowotworowe

Nowotwory powstają najczęściej przez zmianę, degradację jakiejś części kodu genetycznego w komórce. Zmienia to jej fizjologię i działanie. Przestaje być kontrolowana przez organizm, a w późniejszych stadiach uzyskują możliwość penetracji całego organizmu, tworząc przerzuty. Za niszczenie DNA obwinia się metale ciężkie oraz wolne rodniki. Degradują one strukturę nici, co w efekcie wywołuje zmiany całego środowiska komórki. Antyoksydanty niwelują te czynniki, zmniejszając ich stężenie. Udowodniono również, że substancje czynne zawarte w zielonej kawie, sprzyjają detoksykacji organizmu. Kwas kawowy oraz chlorogenowy wiążą metale ciężkie w naszym ciele. Polifenole hamują procesy starzenia i neutralizują szkodliwe czynniki wywołane przez wolne rodniki.


Zostało udowodnione, że zielona kawa zwiększa produkcję przeciwciał. Wspomaga przez to odporność oraz zmniejsza stany zapalne. Działanie żółciopędne oraz żółciotwórcze chroni wątrobę. Kwas salicylowy, który zawiera zielona kawa, jest przeciwgorączkowy. Kwasy galusowe oraz gentazynowy to z koleji, mieszanka niszcząca wirusy, grzyby i bakterie.

Zielona kawa na odchudzanie

Dzięki dużej ilości antyoksydantów oraz kofeiny powstało wiele suplementów na odchudzanie, których głównym składnikiem jest zielona kawa. Opinie o tych środkach są pozytywne, ponieważ jej działanie zostało udowodnione naukowo. Kwas chlorogenowy, którego próżno szukać w palonej kawie, jest odpowiedzialny za pomocne skutki podczas walki z tłuszczem. Zmniejsza on wchłanianie glukozy o 7 procent. Badania naukowe wskazują, iż pozwala to na polepszone korzystanie ze zmagazynowanej w tkance tłuszczowej energii.

kawa zielona filiżanka

Eksperymenty laboratoryjne, które wykonywane były na myszach, wykazały, że mieszanka antyoksydantów, które zawiera zielona kawa, wpływa na metabolizm tkanki tłuszczowej, co daje niesamowite efekty. Zielona kawa reguluje produkcję komórek tłuszczowych oraz moduluje ich materiał genetyczny. Zmiany te zachodzą w obrębie genów, odpowiedzialnych za metabolizm białek oraz lipidów.

To działanie nasion kawowca zostało również sprawdzone na organizmach ludzi. Eksperyment potwierdził pozytywny wpływ, jaki wywołuje zielona kawa. Tabletki, które otrzymywały osoby biorące udział w tym badaniu, powodowały spadek masy ciała. W tym przedsięwzięciu brały udział kobiety, u których zdiagnozowano otyłość. Panie były w wieku od 25 do 45 lat. Zostały podzielone na dwie grupy - eksperymentalną oraz kontrolną. Osoby z tej pierwszej otrzymywały dziennie 400 mg ekstraktu z zielonej herbaty, a reszta placebo. Warto wspomnieć, że kobiety stosowały się do zbilansowanej diety redukcyjnej, podczas trwania eksperymentu. Po ośmiu tygodniach zmniejszenie masy ciała, jak i procentowego udziału tłuszczu w ciele, obniżył się zauważalnie bardziej u pań, którym podawana była zielona kawa. Opinie naukowców były pozytywne na temat wpływu ziaren na organizm ludzki.

Zdrowa dieta jest potęgowana poprzez działanie substancji aktywnych, jakie posiada zielona kawa. Efekty będą pogłębione, trwalsze, jednak należy pamiętać, że zdrowy, zbilansowany plan dietetyczny jest tutaj podstawą.  Wysoka zawartość tłuszczu w pokarmie niweluje pozytywne efekty, jakie wywołuje zielona kawa. Cena, jaką za to zapłacimy to brak efektów oraz zniszczone samopoczucie. Niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych, aby pomogła zielona kawa na odchudzanie. Ważne jest również, aby stosować suplementy regularnie. Dopiero wtedy będą mogły okazać się skuteczne.

rozsypane tabletki

Tabletki Green Coffee Plus

Producenci suplementów diety już dawno odkryli potencjał stosowania środków, których skład tworzy zielona kawa. Opinie, jakie można wyszukać na jej temat, są zaskakująco dobre, jak i efekty jej stosowania. Wiele z dostępnych medykamentów, nie posiada skutecznej dawki ekstraktu z ziaren kawowca. Green Coffee 5K to suplement nowej generacji, zawierający wysoką dawkę zielonej kawy. 5000 mg ekstraktu z najlepszych ziaren, efektywnie wpłynie na twoje samopoczucie oraz sylwetkę.

Ekstrakt z zielonej kawy zmniejsza łaknienie. Zawarta w nim kofeina, pobudza i ogranicza przyjmowanie pożywienia. Jest to szczególnie ważne podczas dążenia do idealnej figury i redukcji tłuszczu. Wypracowany w ten sposób deficyt kaloryczny, zmusi nasz organizm do korzystania z materiałów zapasowych. Z tkanki tłuszczowej zostają uwalniane triglicerydy, które posłużą do uzyskania energii. W ten sposób chudniemy, a nasze mięśnie stają się bardziej widoczne. Kofeina będzie również zwiększała długość efektywnego treningu. Dzięki niej możliwe jest uzyskanie przypływu energii, niezbędnej do wydłużenia aktywności fizycznej. Prowadzi to do podniesienia tempa lipolizy (spalanie tłuszczu). Ma to wpływ na szybkość uzyskiwanych rezultatów oraz zwiększa satysfakcję.

zielona kawa tabletki przed i po stosowaniu

Badania naukowe wskazują, że zielona kawa zwiększa tempo metabolizmu. Prowadzi to do lepszego korzystania ze zmagazynowanego tłuszczu oraz wydajniejszej przemiany makroskładników otrzymanych wraz z pokarmem. W ten sposób trawimy szybciej, skuteczniej i co najważniejsze - mniej kalorii zostaje zdeponowanych pod postacią tkanki tłuszczowej.

Zielona kawa zmniejsza ilość cukru, który zasila komórki ciała. Jest to ważna informacja ze względu na to, iż węglowodany są podstawowym materiałem energetycznym naszego ciała. Podczas zmniejszenia dostępności tego makroelementu, organizm musi pozyskać energię z innego źródła. Jest zmuszany do uwalniania trójglicerydów umieszczonych w adipocytach - komórkach tłuszczowych. Uzyskany w ten sposób rozpad tłuszczów zapasowych, przyspiesza proces odchudzania. Jest to bardzo skuteczna i niewymagająca metoda.

Stosując Green Coffee 5K w połączeniu z wysiłkiem fizycznym i odpowiednim sposobem odżywiania się, mamy pełny zestaw prowadzący nas do skutecznej redukcji wagi ciała. Zwiększona ilość energii oraz polepszenie samopoczucia jest efektem stosowania tego środka. Dzięki temu trening będzie intensywniejszy, dieta doskonalsza, a efekt murowany.